Dorji Banzarov Buryat state University
LoginРУСENG

Bulletin of BSU. Philology

Bibliographic description:
Donskova G. A.
,
Donskova O. A.
GASTRONOMIC DISCOURSE OF KAZAKHSTAN: ASPECTS OF STUDY // Bulletin of BSU. Philology. - 2023. №3. . - С. 64-70.
Title:
GASTRONOMIC DISCOURSE OF KAZAKHSTAN: ASPECTS OF STUDY
Financing:
Codes:
DOI: 10.18101/2686-7095-2023-3-64-70UDK: 81’42
Annotation:
The article presents an analysis of the informative value and influence peculiari-ties of the gastronomic discourse of Kazakhstan. For the first time, we have analyzed the features of the chronotopos, gender features and the value component of the culinary dis-course of Kazakhstan. The article deals with these three structural basic constructions of the discourse based on the newspaper article, professional and amateur cooking websites, as well as advertising of culinary products of industries and restaurants. The features of the cyclic chronotopos, gender ritual features and specific value characteristics of culinary discourse are revealed. We have come to the conclusion that the multi-stage ethno-cultural characteristics of the chronotope, the shift in gender characteristics are associated with the peculiarities of the target setting of the gastronomic discourse of Kazakhstan, which com-bines the setting for the restoration of the ethno-cultural foundations of life and culture, taking into account the realities of life of Kazakhstanis in the 21st century.
Keywords:
gastronomic discourse, Turkism, Kazakhism, electronic media, chronotopos, gender, ethnocultural vocabulary, foreign language inclusion, barbarism, exoticism
List of references:
1. Мечковская Н. Б. Естественный язык и метаязыковая рефлексия в век Интернета // Русский язык в научном освещении. 2006. № 2(12). С. 165‒185. Текст: непосредственный.

2. Косицкая Ф. Л., Зайцева И. Е. Французский гастрономический дискурс и его жанровая палитра // Вестник ТГПУ (TSPU Bulletin). 2016. 2 (167). С. 25‒30. Текст: непосредственный.

3. Поляковская А. Д., Николаева Е. С. Структурные особенности англоязычного гастрономического дискурса // Филологический аспект: международный научно-практический журнал. 2020. № 10(66). URL: https://scipress.ru/philology/articles/ strukturnye-osobennosti-angloyazychnogo-gastronomicheskogo-diskursa.html (дата обращения: 31.03.2023). Текст: электронный.

4. Тазбулатова Г. К., Касымова А. А. Американский гастрономический дискурс в лингвокультурологическом аспекте // Студенческий научный форум: материалы X Международной студенческой научной конференции. URL: https://scienceforum.ru/2018/article/ (дата обращения: 01.04.2023). Текст: электронный.

5. Шамсутдинова А. Р. Сопоставительный анализ грамматических особенностей гастрономических текстов во французском и татарском языках // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2018. № 11, ч. 1. С. 191‒194. Текст: непосредственный.

6. Файзуллина И. И. Номинации гастрономического дискурса: отражение в языковом сознании жителей полиязычного города // Вестник Нижегородского университета им. Н. И. Лобачевского. 2012. № 5(3). С. 118‒125. URL: https://cyberleninka. ru/article/n/nominatsiya-gastronomicheskogo-diskursa-otrazhenie-v-yazykovom-soznanii-zhiteley-polietnichnogo-goroda (дата обращения: 21.03.2023). Текст: электронный.

7. Рева Е. К. Гастрономический медиадискурс в контексте конструирования межэтнических отношений. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/gastronomicheskiy-mediadiskurs-v-kontekste-konstruirovaniya-mezhetnicheskih-otnosheniy (дата обращения: 21.03.2023). Текст: электронный.

8. Бараташвили Э. Э. Этноспецифика лингвосемиотики потребностей: тюркская глюттония // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2011. Т. 13, № 2. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/etnospetsifika-lingvosemiotiki-potrebnostey-tyurkoyazychnaya-glyuttoniya (дата обращения: 22.03.2023). Текст: электронный.

9. Бараташвили Э. Э. Лингвосемиотика тюркоязычных глюттонических номинаций. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/lingvosemiotika-tyurkoyazychnyh-glyuttonicheskih-nominatsiy (дата обращения: 22.03.2023). Текст: электронный.

10. Карасик В. И. Языковой круг: личность, концепт, дискурс. Москва: Гнозис, 2004. 392 с. Текст: непосредственный.

11. Мұрат А. 50 рецептов блюд казахской кухни вошли в книгу «Қазақы ас: дәстүр мен дәм» (Казахская еда: традиции и вкус). URL: https://www.inform.kz/ru/50-receptov-blyud-kazahskoy-kuhni-voshli-v-knigu-kazaky-as-dastur-men-dam_a3628363 (дата обращения: 01.03.2023). Текст: электронный.

12. Алдамжарова С. Гостям — почет и уважение // Кызылординские вести. URL: http://old.kzvesti.kz/kv/thirdband/33316-gostyam-pochet-i-uvazhenie.html (дата обращения: 27.03.2023). Текст: электронный.

13. Зорина О. Интервью с этнографом А. А. Мусагажиновой. Каков Казахстан на вкус Философия казахской кухни // Московский комсомолец. Казахстан. 2019. 12 июля. URL: https://mk-kz.kz/culture/2019/07/12/kakov-kazakhstan-na-vkus (дата обращения: 25.03.2023). Текст: электронный.

14. Лыкова Н. Рецепты древних национальных блюд — достойное дополнение к столу на Наурыз. URL: https://www.zakon.kz/4698037-recepty-drevnikh-nacionalnykh-bljud.html (дата обращения: 25.03.2023). Текст: электронный.

15. Косенов А. 7 забытых блюд казахской кухни — интервью с ресторатором Еркебу-ланом Макеновым. URL: https://tengrinews.kz/mixnews/7-zabyityih-blyud-kazahskoy-kuhni-295015 (дата обращения: 11.03.2023). Текст: электронный.

16. Кубрякова Е. С., Александрова О. В. Виды пространств текста и дискурса // Категори-зация мира: пространство и время: материалы научной конференции / ответственный редак-тор Е. С. Кубрякова. Москва: Диалог-МГУ, 1997. С. 15‒26. Текст: непосредственный.

17. Кенжеахметулы С. Быт и культура казахского народа. Алматы: Китап, 2006. URL: https://silkadv.com/en/content/obryady-v-ede-kazahov (дата обращения: 20.03.2023). Текст: электронный.

18. Жантыкеев Р. В казахской лошади сохранилась дикая кровь // Казахстанская правда. 2023 г. 13 февр. Текст: непосредственный.